Door een arbeidsbeperking moeite met je carrière? Schakel jobcoaching in

Jobcoaching

Een carrière goed en succesvol vormgeven en doorlopen is voor heel veel mensen een niet al te eenvoudige opgave. Dit geldt vanzelfsprekend al helemaal voor mensen die op een bepaalde manier beperkt zijn in hun doen en laten. Denk hierbij maar aan mensen met bijvoorbeeld autisme, Asperger, ADHD, borderline, depressies of andere verstandelijke en/of psychische beperkingen waardoor je arbeidsgeschiktheid in twijfel zou kunnen worden getrokken.

In het bijzonder voor mensen die lijden aan een of meerdere aandoeningen die een arbeidsbeperking met zich meebrengen is het aan te raden om zich in de loopbaan bij te laten staan door een jobcoach. Met jobcoaching krijg je namelijk een groot aantal handvaten uitgereikt waarmee je met meer zelfvertrouwen het pad van je carrière kunt vervolgen. Hieronder gaan we dieper in op wat deze vorm van loopbaancoaching voor jou kan betekenen

Jobcoaching

Wat mag je van een goede jobcoach verwachten?

Een jobcoach is een persoon wiens werk het is om werknemers te ondersteunen bij hun bestaan op een bepaalde werkplek. Deze ondersteuning kan zich uiten op een heleboel verschillende manieren. 

Wanneer je begint aan een traject of een samenwerkingsverband met een jobcoach, dan zullen eerst je sterke punten en je verbeterpunten worden onderzocht en uitgesproken. Aan de hand van je sterke punten wordt bekeken welke banen daarbij zouden kunnen aansluiten en of je eventuele huidige job goed aansluit. Van je minder sterke punten wordt bekeken welke punten in aanmerking zouden kunnen komen voor verbetering. In dat geval worden er ook plannen en doelstellingen opgesteld om deze verbetering te helpen realiseren.

Het zijn echter niet alleen de professionele vaardigheden die aandacht krijgen van een jobcoach. Zeker als je te kampen hebt met beperkingen wordt er ook veel aandacht besteed aan de vaardigheden op persoonlijk vlak. Deze vaardigheden, of in sommige gevallen een gebrek daaraan, kunnen namelijk een grote impact hebben op je functioneren op je werkplek. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je lijdt aan een structureel gebrek aan zelfvertrouwen, als je moeite hebt om hulp te vragen of als je hinder ondervindt van de druk om te moeten presteren.

Een andere heel nuttige taak van een goede jobcoach is dat deze ook de werkgever bijstaat en begeleidt. Besef je namelijk dat het voor werkgevers ook niet altijd makkelijk is om mensen in dienst te hebben met een arbeidsbeperking. Aangezien het wel zeer prijzenswaardig is dat een werkgever er niet voor terugdeinst dergelijke werknemers in dienst te nemen, is het niet meer dan logisch dat een jobcoach deze werkgevers van nuttige tips en adviezen probeert te voorzien.

In welke gevallen kan de door jou ingezette jobcoaching worden vergoed?

Wanneer je graag zou willen gebruikmaken van de diensten van een jobcoach, dan is het goed om te weten dat er een kans bestaat dat deze diensten door het UWV voor je worden vergoed. Deze kans is vooral groot als is aangetoond dat je verminderd arbeidsgeschikt bent, bijvoorbeeld dankzij een van de hierboven genoemde aandoeningen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *