PTSS: wat is het en wat zijn de symptomen?

wat is ptss

Wat is PTSS is een afkorting die staat voor posttraumatische stresssyndroom. Dit is een aandoening op psychisch gebied, en wel een die ie veroorzaakt door een of soms meerdere gebeurtenissen die zonder meer als traumatisch zijn ervaren. In dat opzicht verschilt PTSS dus ook van andere ziekten en aandoeningen op geestelijk vlak. Bij PTSS is er namelijk sprake van één duidelijk af te bakenen gebeurtenis die heeft geleid tot de huidige problematiek. Voordat deze gebeurtenis plaatsvond had de persoon in kwestie dan dus nog op geen enkele manier last van geestelijk leed. De symptomen van een persoon met PTSS zijn onder meer stress, angsten, depressies, somberheid, slaapproblemen, nachtmerries, het voorval telkens herbeleven en prikkelbaarheid. 

wat is ptss

Op deze manieren kan PTSS worden veroorzaakt

In feite kan PTSS op talloze manieren worden veroorzaakt. Dit is mede te duiden aan het feit dat de ene persoon bepaalde gebeurtenissen sneller, of juist minder snel, als traumatisch ervaart. Evenwel zijn het meestal de volgende gebeurtenissen die tot PTSS leiden bij een slachtoffer:

  • Een verkrachting.
  • Een (zware) fysieke mishandeling.
  • Een overval waarbij ook fysiek geweld is gebruikt.
  • Een verkeersongeluk waarbij je zelf of waarbij een ander gewond is geraakt, of misschien zelfs nog erger.
  • Het hebben meegemaakt van heftig natuurgeweld in je nabijheid.
  • Het verliezen van een dierbare persoon op een manier die je niet als gangbaar kunt omschrijven, dus bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk of moord.
  • Het van dichtbij hebben meegemaakt van oorlogshandelingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *